Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Källkritik 2.0 – metoder för en ny era av information disorder

11 maj, 2021 kl. 08:30 - 09:30

Vi har trätt in i en ny era. Traditionellt handlade källkritik om att undersöka/granska en källa – vem, när, vad? Detta fungerade väl under en epok när källor var ganska statiska, ”landskapet” var bekant.
Men nu utsätts vi för en flod av obekanta källor, hastighet och antal avsändare har skalats upp med flera storleksordningar. Det behövs nya metoder, och nya bakgrundskunskaper om detta ”informationsekosystem”. Källkritik 2.0

I denna presentation ska vi ta upp några ingredienser i denna nya metodik för att orientera sig i den digitala informationsvärlden. Vi arbetar efter devisen ”känn din fiende”, dvs. att teckna en karta över de fallgropar och hot som den uppkopplade världen utsätter digitala användare för.

Olika situationer du kan möta

1) Du söker själv efter information. Hur ska du bedöma de källor du hittar?
2) Du får information till dig som du inte sökt. Vilka frågor är viktiga att ställa sig i detta läge?
3) Du ska hantera, ta ställning till något en vän/bekant har sprider

Detta kan kan aktualisera olika problem:
a) du är osäker på om det är korrekt, och måste kolla (då är du tillbaka i läge 1)
b) du inser/vet att det är fel/falskt och behöver/vill uppmärksamma din vän/bekant på detta på ett konstruktivt sätt. Helst ska du också förhindra att andra osäkra påverkas av det som spridits. Hur går du bäst tillväga?

Vi kommer under frukostmötet att behandla dessa tre typfall, och ge exempel ur vår ”verktygslåda” på hur man kan hantera dem.”

Föreläsare
Mathias Cederholm, är disputerad i historia vid Lunds Universitet. Han har undervisat och forskat vid Historiska institutionen, och undervisat vid utbildningen i Europastudier, vid LU, och har hållit kurser i bl.a. omvärldsanalys och historia.
Mats Karlsson, är disputerad i kemi vid Lunds Universitet. Han är dessutom legitimerad lärare för grund- och gymnasieskola, och har även utbildning i vetenskapsjournalistik, som han också arbetat med hos NE

Datum och tid
2021-05-11, kl. 08.30 – 09.30

Anmälan
Webbinariet arrangeras via Zoom. Anmälan senast 2 dagar innan webbinariet. Anslutningslänk skickas ut dagen innan. Anmäl dig här!

Detaljer

Datum:
11 maj, 2021
Tid:
08:30 - 09:30
Evenemang Taggar:
, ,

Arrangör

KC Kompetenscenter
E-post
info@kckompetenscenter.se
Visa Arrangör-webbplats

Plats

Zoom
Nobelvägen 21
Malmö, 214 29 Sverige
+ Google Map